OpenStreetMap Bagdad

OpenStreetMap Bagdadi po ndodh. Kjo është e pabesueshme dhe emocionuese. Dhe na duhet ndihma jote. Ju lutem lexoni.

OpenStreetMap është një hartë e lirë dhe e hapur bashkëpunuese e të gjithë botës. Mbledhim gjurmët GPS dhe vizatojmë harta mbi to, në një bazë të dhënash të editueshme të stilit wiki. Dhe kohët e fundit kemi shtuar imazhe ajrore në kutinë tonë të veglave, në sajë të Yahoo!, kështu që zonat e dendura urbane dhe vendet e largëta mund të hartografohen vetëm duke gjurmuar rrugët në shfletuesin e internetit.

Kjo do të thotë se OpenStreetMap ka hartën më gjithëpërfshirëse të Bagdadit në mesin e ndonjë prej shërbimeve të hartografisë së uebit.

Yahoo ka mbulim të madh mbi Bagdad, dhe ne kemi qenë gjurmuar. Por meqë jemi fizikisht në çdo vend tjetër të botës, por Bagdadi, ne nuk i dimë emrat e rrugëve apo lagjeve, dhe veçanërisht çfarë ka ndryshuar dhe ende ndryshon gjatë këtyre viteve të konfliktit.

Pra, ne jemi duke synuar për të gjetur njerëz që mund të ndihmojnë .. njerëz në Irak tani ose kanë qenë në Irak. Burimet e të dhënave, si çdo hartë e vjetër apo bazë të dhënash të emrave gjeografikë që janë të lejueshme për t’u përdorur, do të ishte shumë e dobishme. Ose më e rëndësishme në këtë pikë, njerëzit që mund të njohin njerëz që mund t’i njohin këta njerëz dhe burime. Ndoshta je ti.

Besimi ynë kryesor është se geodata e hapur dhe e arritshme ndihmon njerëzit. BBC raportoi për irakenët që përdorin Google Earth për të udhëtuar në mënyrë të sigurtë dhe për të shmangur dhunën.

Ne jemi të ndërgjegjshëm për sfidat e mëdha këtu, kulturalisht dhe teknikisht. Është diskutuar se si të trajtohen emrat e shumëfishtë të rrugëve .. emrat e vjetër nën Sadam, emrat e rinj nën fraksione të ndryshme, dhe qeveria. OpenStreetMap mund të trajtojë të gjitha endonimet .. emrat duhet të ekzistojnë me anë të përdorimit jo me recetë. Dhe kjo është vetëm gërvishtje e sipërfaqes së çështjeve. Por tani është koha e duhur për të provuar modelin e hapur bashkëpunues për geodata, në vendet që kanë më shumë nevojë për të, dhe OpenStreetMap është gati ta marrë atë.

Çdo ndihmë është e mirëseardhur. dërgoni një e-mail, blog post, CNN .. kudo më afër njerëzve që mund ta bëjnë OpenStreetMap Bagdadin të largohet. Dhe çdo koment apo diskutim, pozitiv apo negativ, janë gjithashtu të mirëpritur.

Gjendja e hartës

Shtetet e Bashkuara kanë shtetin e Bashkimit dhe perl ka shtetin e Qepës. Ne do të kemi gjendjen e hartës.

Në vitin 2007, OpenStreetMap do të ketë konferencën e saj të parë të përdoruesve dhe hakerëve. Je i ftuar.

Para se të arrijmë tek kjo, cila është gjendja e hartës? Le t’i bëjmë një sy Londrës.

RandomJunk ka prodhuar disa imazhe të mrekullueshme si ky animacion. Harta e rrëshqitshme po merr shumë përmirësime dhe në një të ardhme jo shumë të largët duhet të jetë duke treguar Evropën dhe pastaj të gjithë botën.

Shumica e njerëzve kanë paguar për muajin e OSM (ku përdoruesit e OSM-së u mblodhën së bashku për të paguar pagën time kështu që unë mund të punoj në OSM për një muaj) dhe kjo do të fillojë sapo një kam një webcam për të treguar se jam në tavolinën time. (Si e përcakton OSMonth gjithsesi? Unë kam shpenzuar pjesën më të madhe të ditës së sotme në OSM tashmë :-))

Jam shumë i vetëdijshëm se miqtë tanë në Evropë dhe gjetkë nuk shohin gjithmonë më të mirën e OSM- së. MB duke qenë pika e nisjes së OSM, ajo ka shumë fokus. Listat e mesazheve gjuhësore të BE po ndihmojnë dhe ajo që unë mendoj se ishte partia e parë hartografike e BE-së e hartografoi Munihun:

Duke folur për hartografinë e fundjavëve, 2006 ka parë një tufë prej tyre

 • Isle of Wight
 • Mançester
 • Banjë
 • Pylli i Ri (* dy)
 • Leximi
 • Brighton
 • Rutland
 • Mynih
 • Surrey Hills

Kam humbur ndonjë? Ka patur 30-40 bisedime mbi OSM dhënë anembanë Evropës dhe SHBA nga unë dhe të tjerët. Ka pasur gjithnjë e më shumë lokale pub /social meetups si ai që vjen në Oksford. Është një nga gjërat më befasuese rreth OSM për mua, natyra sociale është shumë në thelbin e saj si në hartografimin e partive ashtu edhe në numrin gjithnjë në rritje të mesazheve të listës së mesazheve.

FreeThePostcode vazhdon të rritet dhe të pjellë deri diku hartat e shkëlqyera NPE me derivimin e kodeve postare. Kodet postar jo-britanike do të vijnë së shpejti.

Fondacioni OSM është ngritur dhe ndërkohë që pak i fjetur tani merr fonde nëpërmjet punës së shkëlqyer të Etien për të marrë komisarë për gjëra si njësitë GPS. Më shumë do të ndodhë ndërsa ne ngremë anën e anëtarësimit të gjërave… e cila na kthen në konferencë.

Një numër njerëzish si Andi dhe Etiene kanë ngritur idenë e një konference dhe duket sikur mesi i vitit 2007 do të ishte një ide e shkëlqyer, ndoshta diku në Anglinë qendrore që është e lirë dhe e lehtë për të fluturuar. Ne do të përpiqemi të bëjmë një çështje 2 ose 3 ditë dhe të marrim disa hartografi gjithashtu. Ka një faqe wiki për të diskutuar dhe ide të forta lart – është shumë poshtë për ju për të ndihmuar që ajo të ndodhë.

Megjithatë, do të doja të shkruaja një temë. Një sfidë e madhe. Diçka për t’u përqëndruar në diskutimet dhe prezantimet në konferencë.

Njerëzit nuk më pyesin më nëse OSM do të funksionojë ndonjëherë. Ata nuk më thanë më se do të funksionojë vetëm në këtë ose në atë rrethanë. Ajo që po më pyesin tani është se kur do ta hartojë OSM Mbretërinë e Bashkuar. Unë kam qenë gjysmë-flippantly repliting me ‘mesin e 2008’. Nuk është aq larg (30 muaj apo më shumë?) kështu që është pak e frikshme por është gjithashtu e arritshme duke parë se çfarë ka ndodhur në 2 vitet e fundit. Nëse është apo jo realiste, unë e propozoj atë si një sfidë. Një sfidë e madhe për OSMers në Mbretërinë e Bashkuar dhe një fokus i përgjithshëm për konferencën – si do ta hartojmë planetin në një afat kohor të arsyeshëm?

OS shfaq hapësirat e hapura

Janë tre OS, numëroji. OS OS është API e tyre gmaps-like. Është në beta, jo-komerciale dhe është OSGB projektuar. Hartë e rrëshqitshme, shënues, flluska… Gjithçka është aty. Dikush në audiencë theksoi se cilësia e të dhënave në fshat është shumë më e mirë se ajo që është në dispozicion tani (p.sh. google). S’ka lidhje akoma.

Gjendja e Hartës 2011: 9-11 shtator 2011

4 nëntor 2010

Komiteti organizativ i State of the Map (SotM) shpall datat për konferencën ndërkombëtare 2011 për OpenStreetMap (OSM). Një numër i parashikuar prej mbi 250 pjesëmarrësish do të takohen nga 9-11 shtator 2011 në Denver, Kolorado.

“Shtatori është një kohë e këndshme e vitit në Kolorado! Moti zakonisht i butë lejon shumë aktivitete jashtëshkollore për t’u shijuar; Nga një lojë bejsbolli Rockies ose turne në një fabrikë birre lokale deri në shëtitje ose udhëtime me makinë në fund të verës në male, ka shumë për të bërë.” thotë Ariann Nassel, vullnetar në komitetin organizativ lokal të SotM.

Datat u zgjodhën të ishin përpara konferencës FOSS4G të mbajtur në Denver, 12-16 shtator. Ai do t’i lejojë njerëzit e interesuar në të dyja ngjarjet të shijojnë si SotM ashtu edhe FOSS4G brenda një udhëtimi.

Së shpejti do të shpallet një konkurs argëtues për logon e SotM 2011. Thirrja për dokumente, detajet e sponsorizimit, mundësitë vullnetare dhe më shumë informacion do të jenë të disponueshme para fundit të vitit.

Ndiqni gjendjen e hartës :

Twitter #sotm

Www.stateofthemap.org

team@stateofthemap.org

Shpallja e Thirrjes së Fondacionit OSM për Aplikime rreth Granteve të Vogla

2020 do të jetë viti i parë që Fondacioni OSM operon projektin e ri të mikrogranteve. Në javët e ardhshme, ne shpresojmë të dëgjojmë nga ju ide të guximshme, të fuqiziara në shpirtin e komunitetit dhe me ndikim OpenStreetMap, që do të përfitojnë nga një mikrogrant deri në 5000 euro. Ne mirëpresim një gamë të gjërë projektesh, ku kërkesa minimale është një lidhje e qartë me OpenStreetMap. Çfarë është një mikrogrant? Në rastin tonë, është një shumë modeste e fondeve të akorduara për aplikantët në mënyrë që të financojnë shpenzimet direkte të një projekti. Për një ide të projekteve të suksesshme, ju mund të shikoni përfituesit e mikrogranteve të projektit Humanitarian OpenStreetMap të vitit 2019. Kini parasysh që Fondacioni OSM (OSMF) ka një fokus më të gjerë se sektori humanitar, që përfshin komunitetin tonë global, dhe mirëpret aplikime me çdo fokus që lidhet me OpenStreetMap. Ne veçanërisht i inkurajojmë aplikantët të marrin në konsideratë vlerat thelbësore nga deklarata e misionit të OSMF dhe si një mikrogrant mund të përshijë këto vlera.

Programi Mikrogranteve i OSMF përqendrohet në propozime të thjeshta për grante, dhe ne do të vendosim me shpejtësi se çfarë do të financojmë. Qëllimi ynë është të shmangim një proces aplikimi dhe vendimi të komplikuar dhe të gjatë. Ju duhet të paraqisni një propozim të shkurtër dhe të përmbledhur, dhe ne planifikojmë që t’i njoftojmë fituesit sa më shpejt. Ne inkurajojmë propozimet nga individë, grupe dhe organizata që kanë një ide të qartë të projektit që ata duan të ndjekin. Çdo projekt duhet të përfundojë brenda 12 muajve nga dhënia e mikrograntit që do jepet këtë pranverë. Mikrograntet janë të hapura për të gjithë anëtarët e OSMF dhe mund të paraqiten në çdo gjuhë. Nëse nuk jeni akoma anëtar i OSMF, atëherë mund të aplikoni për t’u bashkuar deri në kohën kur paraqisni një kërkesë për mikrogrant dhe të keni të drejtë për një çmim. Ju lutemi vini re se ekziston një program aktiv kontribuesiesh që mund t’ju lejojë të bashkoheni me OSMF pa asnjë kosto. Në kuadër të krizës shëndetësore të vazhdueshme në lidhje me COVID19, ne nuk do të ofrojmë mikrogrante për projekte që kërkojnë mbledhje të grupeve nga afër (offline) dhe të takimeve të personave, megjithëse këto ide janë sigurisht të vlefshme për raundet e ardhshme.

Financimi mund të përdoret për një sërë qëllimesh. Ju mund të keni nevojë për mjete dhe pajisje për të zhvilluar hartën OSM të qytetit tuaj, fonde për materiale trajnimi, shpenzime teknologjike për një seri mapathon-ash virtuale, çmime për një konkurs të zhvillimit (kodimit), zhvillimit të hartës ose konkursit të shkrimit në internet, dhe shumë shembuj të tjerë. Ju lutemi përdorni krijimtarinë tuaj dhe mos u ndjeni të kufizuar nga shembujt e përmendur.

Ne ju inkurajojmë të konsultoheni me komunitetin tuaj lokal OpenStreetMap kur planifikoni një aplikim për mikrogrant, dhe të sigurohuni që t’i përmbaheni udhëzimeve të komunitetit në fushën e projektit. Nëse pranohet propozimi juaj për një mikrogrant, ju do të jeni përgjegjës për raportimin e progresit, nënshkrimin e një marrëveshje granti dhe sigurimin e respektimit të rregullave të detajuara të mikrograntit. Sugjerohet fuqimisht që projekti juaj të përdorë fondet për të mundësuar që puna vullnetare të ketë një ndikim më të gjerë dhe më të fortë sesa do kishte pa pasur mundësine e këtyre fondeve financiare.

Thirrja për mikrogrante do të hapet në 19 Prill, 2020 dhe ne do të vazhdojmë të pranojmë aplikime deri më 10 maj, 2020. Për të paraqitur, vizitoni faqen e OSM Wiki dhe klikoni në “Filloni aplikimin tuaj” për të hyrë në model. Pasi ta keni finalizuar aplikimin, dërgoni një mesazh në mikrogrants at osmfoundation.org. Ne gjithashtu inkurajojmë ndarjen e aplikimit tuaj në osmf-talk pas dorëzimit. Nëse keni nevojë për ndihmë në procesin e paraqitjes, ju lutem mos ngurroni të kontaktoni Komitetin e Mikrograntëve për ndihmë. Nëse nuk keni kohë të mjaftueshme për të përgatitur planin dhe aplikimin tuaj, ju lutemi merrni parasysh dorëzimin e tij në një raund të ardhshëm të mikrogrameve. Pasi të mbyllet periudha e dorëzimit në 10 maj, ne ftojmë komunitetin të rishikojë listën e plotë të propozimeve dhe të komentojë në faqen wiki. Ne gjithashtu do të pranojmë komente përmes postës elektronike në mikrogrants at osmfoundation.org dhe përmes osmf-talk.

Afatet kohore:

 • 19 prill: hapet thirrja për aplikime për mikrogrante
 • 10 maj: data përfundimtare për dorëzim (23:59 Zona Kohore Pacific Time, SH.B.A.).
 • 10 maj-TBD: periudha e komenteve nga komuniteti
 • Nga fundi i majit: shpallja e çmimeve

Për më shumë detaje, shiko rregullat dhe udhëzimet e plota në platformën wiki të OSM dhe na kontaktoni në microgrants at osmfoundation.org për çdo pyetje që mund të keni. Kjo është hera e parë që OSMF po fuqizon financiarisht aktivitete të tilla, dhe jemi të entusiazmuar për të mësuar së bashku se si kjo ndihmon komunitetin tonë dhe si të ndërtojme një program transparet, efektiv dhe gjithëpërfshirës për të gjithë palët e përfshira. Jemi mirënjohës për mundësinë që të bëjmë fonde të aksesueshme për komunitetin, dhe shpresojmë të dëgjojmë idetë tuaja në javët në vijim.


Chris Beddow, Kryetari i Komitetit të Mikrogranteve të OSMF

Përkthimi nga Redon Skikuli dhe Boris Budini

A doni të përktheni këtë dhe blogpost-et e tjera në gjuhën tuaj ..? Ju lutemi dërgoni një email në communication@osmfoundation.org me titull: Helping with translations in [gjuha juaj]

Fondacioni OpenStreetMap është një organizatë jo-fitimprurëse, e formuar për të mbështetur Projektin OpenStreetMap. Ai është i përkushtuar për të inkurajuar rritjen, zhvillimin dhe shpërndarjen e të dhënave gjeohapësinore falas për këdo që t’i përdorë dhe t’i ndajë. Fondacioni OpenStreetMap zotëron dhe mirëmban infrastrukturën e projektit OpenStreetMap, mbështetet financiarisht nga tarifat e anëtarësimit dhe donacionet, dhe organizon konferencën vjetore, State of the Map. Nuk ka të punësuar me kohë të plotë dhe po mbështet projektin OpenStreetMap përmes punës së vullnetarëve që janë pjesë e Grupeve të Punës. Ju lutemi që të konsideroni që të bëheni anëtar të Fondacionit.

OpenStreetMap u themelua në vitin 2004 dhe është një projekt ndërkombëtar për të krijuar një hartë të lirë/falas të botës. Për ta bërë këtë, ne, mijëra vullnetarë, mbledhim të dhëna për rrugët, hekurudhat, lumenjtë, pyjet, ndërtesat dhe shumë më tepër në të gjithë botën. Të dhënat tona të hartës mund të shkarkohen falas/pa pagesë nga të gjithë dhe të përdoren për çdo qëllim – përfshirë përdorimin tregtar. Është e mundur të prodhoni hartat tuaja, të cilat nxjerrin në pah karakteristika të caktuara, të llogaritni rrugë etj. OpenStreetMap përdoret gjithnjë e më shumë kur njeriu ka nevojë për harta që mund të azhornohen shumë shpejt, ose lehtë.